Nascut la 20 octombrie, 1872, in Bucuresti. Licentiat al Facultatii de Drept din Bucuresti. A desfasurat o intinsa activitate publicistica incepand de la «Literatorul» lui Alexandru Macedonski si pana in zilele noastre.


Fost prim-redactor al «Convorbirilor critice». La Paris, a tiparit impreuna cu Pompiliu Paltanea o foaie pentru propaganda romana. Apartine corpului magistratilor; in prezent consilier la Curtea de Apel din Chisinau. Epigramist redutabil.

Reputat poet epigramist — magistrat de profesie — Cincinat Pa-velescu, una dintre figurile pitoresti ale literaturii noastre dintre cele doua razboaie, s-a nascut la Risnov (judetul Rimnicul-Sarat), la 20 octombrie 1872, fiul unui inginer ceferist. Dupa mama cobora din vestitul capitan de plai Banu Manta. Liceul l-a facut la „Sf. Sava" in Bucuresti, unde-fi ia si licenta in drept, in 1897. Intrind in magistratura, este pe rind ajutor de judecator la Braila, Corabia, Tumu-Magurele, Craiova, Sulina, lasi. Caracal, judecator la Rimnicul-Sarat, Braila fi procuror la Brafov. In timpul primului razboi mondial, poetul-trubadur, personalitate mondena, este trimis la Paris, unde conduce revista Le courrier franco-roumain fi colaboreaza la Figaro. In Franta se casatorefte cu o nepoata a lai Ivan Turgheniev, cintareata Alice Viardot-Garcia, cu care are o fetita, de care imprejurarile il despart.

Debuteaza la Literatorul lui Al. Macedonski, al carui prim-redactor (efemer) devine in noiembrie 1892. In anul urmator scrie impreuna cu acesta piesa Saul (premiera : 28 decembrie 1892). Apoi se despart, motiv de polemica fi schimb de epigrame, incidente uitate fi memorialistica afectuoasa. A fost prim-redactor fi la Convorbiri critice, unde publica vestite epigrame fi poezii dintre care multe au fost puse pe muzica (Pentru ochii tai cei dulci, Frumoasa mea cu ochii verzi, Iti mai aduci aminte, doamna etc). Intre 1931—1934 conduce revista Brasovul literar. La staruinta lui O. Goga i se acorda un premiu national de 100.000 de lei cu care boemul si risipitorul poet isi plateste datoriile.
Moare rapus de un cancer pulmonar la 26 noiembrie 1934, in Bucuresti.

Descarcă GRATUIT operele lui Cincinat Pavelescu 

Lectură Digitală

Lectură Digitală plasează în magazinul său online orice tip de carte* în format digital, fără ca autorii să fie nevoiți să-și cedeze drepturile de autor in favoarea editurii noastre.

  • Av. Protopopescu 5, București
  • 0741 284 311
  • office@lecturadigitala.ro
keyboard_arrow_up