Pavel Dan (n. 3 septembrie 1907, Clapa, comitatul Turda - d. 2 august 1937, Cluj) a fost un scriitor român, reprezentat al transilvanismului literar

Pavel Dan s-a născut la 3 septembrie 1907 în localitatea Clapa. Fiu de țărani, a fost elev al „Liceului Regele Ferdinand” din Turda (azi Colegiul Național Mihai Viteazul).

După terminarea Facultății de Litere a Universității din Cluj, a funcționat câțiva ani ca profesor la Liceul de Băieți din Blaj, timp în care se îmbolnăvește de cancer. Este spitalizat la o clinică din Cluj. Pleacă la Viena, dar boala se agravează. Revine în țară și moare în clinica Sturdza din Cluj la data de 2 august 1937, la vârsta de numai 30 ani. Necrologul a fost rostit de Ion Agârbiceanu.

Activitatea literară
Conducător al grupului literar al liceului (grup care a editat în 1925 propria revistă „Fire de tort”), scrie de timpuriu, tratând subiecte inspirate din viața aspră a țăranului român transilvan. Este un prozator înzestrat cu un robust talent litarar. Pe patul clinicii din Cluj scrie nuvela „Iobagii”, care obține premiul I la concursul literar organizat de ziarul clujean „România Nouă”. După decesul său, i se publică colecția de nuvele în volumul „Urcan Bătrânul”. Talentul său a fost asemănat cu cel al scriitorilor Ion Slavici, Ion Agârbiceanu și Liviu Rebreanu. Este unul din reprezentanții cei mai importanți ai ardelenismului literar românesc.

În memoria lui Pavel Dan
Sculptorul clujean Virgil Fulicea i-a lucrat bustul, așezat în fața fostului „Liceu Regele Ferdinand” din Turda (azi Colegiul Național Mihai Viteazul din Turda).
Un alt bust al scriitorului se află in fața Liceului Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii.
În memoria sa, fosta str. Liceului (înainte str. Tăbăcarului) din Turda a fost denumită strada Pavel Dan.
Cenaclul literar din Turda îi poartă numele.
Pe peretele casei sale natale se află inscripția: „De aici a plecat scriitorul Pavel Dan”.
„Dicționarul Enciclopedic” vol. II, D-G (Editura Enciclopedică, București, 1996) îl prezintă în felul următor pe Pavel Dan: Prozator român. Nuvele realist-fanstastice urmărind, într-o viziune lucidă, declinul satului arhaic transilvan („Urcan Bătrânul”).

Lectură Digitală

Lectură Digitală plasează în magazinul său online orice tip de carte* în format digital, fără ca autorii să fie nevoiți să-și cedeze drepturile de autor in favoarea editurii noastre.

  • Av. Protopopescu 5, București
  • 0741 284 311
  • office@lecturadigitala.ro
keyboard_arrow_up